Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία. Resources?

Στο παρελθόν είχα κάνει αντίστοιχα post σχετικά με Υγεία & Ιατρική 2.0, οπότε γιατί όχι να το κάνω και στα συγκεκριμένα θέματα που είναι και της μοδός στη χώρα. Ο κύριος λόγος βέβαια που το κάνω είναι οι συζητήσεις που έγιναν αυτό το διάστημα. Αντιλαμβάνομαι στον εαυτό μου αλλά και σε πάρα πολλούς τριγύρω μου, πως ενώ θέλουμε πολύ να παρακολουθήσουμε τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις που γίνονται, υπολειπόμαστε σε βασικές γνώσεις. Και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ευκαιρίες ή μέσα για τυπική εκπαίδευση. Η λύση για μένα στις περιπτώσεις αυτές, όπως ανέφερα χθες, είναι η άτυπη μάθηση και η συμμετοχή σε όποιες άτυπες εκπαιδευτικές δομές υπάρχουν και εξελίσσονται.

Δυστυχώς δεν είμαι ο πιο ειδικός για να σας πω από ποια θεματική θα πρέπει να ξεκινήσετε. Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω και να σας προσφέρω είναι πηγές και τρόπους με τους οποίους προσπαθώ και εγώ να τα βάλω σε μια σειρά στο μυαλό μου (όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα).

Ξεκινάω με την υπόθεση πως για τα θέματα που συζητιούνται χρειάζεται αποσαφήνιση όρων μικροοικονομίας, επιχειρηματικότητας, αγοράς, μάρκετινγκ, διαχείρισης – μάνατζμεντ, κα. Προσωπικά όταν δεν γνωρίζω κάτι ξεκινάω πάντα από την wikipedia προσπαθώντας να βρω ορισμούς και resources για το συγκεκριμένο θέμα που ψάχνω. Η συγκεκριμένη τακτική πολλές φορές μου έχει φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Με την συγκεκριμένη αναφορά θέλω να τονίσω πως δεν προσπαθώ να προωθήσω ή να επαινέσω την ημιμάθεια. Εκείνο που προσπαθώ είναι να αναδείξω τις δυνατότητες δημιουργίας Προσωπικών Δικτύων Μάθησης και αυτομόρφωσης που μπορεί να μας προσφέρουν τα διάφορα εργαλεία του δικτύου.  Δεν θα μας κάνουν expert αλλά θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον θα μας βγάλουν από το βαθύ σκοτάδι της αμάθειας.

Εφόσον κατανοήσω το θέμα το οποίο αναζητώ και βρω κάποιες βασικές πηγές αναφοράς από το wikipedia, προχωράω ώστε να βρω όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένες πηγές και ανθρώπους γύρω από αυτό. Η καθημερινή τριβή με ειδήσεις και αναλύσεις γύρω από αυτά τα θέματα που σε ενδιαφέρουν σου δίνουν ερεθίσματα για πιο στοχευμένη αναζήτηση. Επιπλέον σου δημιουργούν κριτήρια και αντανακλαστικά για το ποιες είναι οι σύγχρονες εξελίξεις και ποιες οι σημαντικές κατευθύνσεις που υπάρχουν.

Οποιαδήποτε πηγή βρίσκω την “καταχωρώ” στο Google Reader μου. Κατά συνέπεια τα έχω όλα μαζεμένα και καθημερινά μπορώ να επισκεφτώ πραγματικά όσο το δυνατόν περισσότερα. Αν δεν ξέρετε τι είναι οι ροές ειδήσεων (feeds) και οι αναγνώστες ροών ειδήσεων (πχ. ο Google Reader) πρέπει άμεσα να ενημερωθείτε, ακόμα πιο άμεσα να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε. Ο χρόνος απόδοσης, και οι δυνατότητες ενημέρωσης που σας δίνονται πραγματικά είναι priceless. Παρακάτω ο Google Reader σε απλά αγγλικά.

Ως χρήσιμες πηγές ενημέρωσης και “εκπαίδευσης” για το θέμα μας στο internet (εκτός των blog, εφημερίδων, περιοδικών, portal ενημέρωσης) θα ανέφερα τα:

 • Youtube Edu. Προσωπικά θα έψαχνα να βρω τα κανάλια πανεπιστημίων που έχουν σχολές διοίκησης (πχ. Harvard) και θα έψαχνα να βρω αν έχουν ομιλίες που με ενδιαφέρουν.
 • TED. Πρόκειται για ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν. Τόσο απλά.
 • fora.tv. Ίσως θα χρειαστεί να ψάξετε λίγο περισσότερο από ότι στο TED, πραγματικά όμως έχει πολλές και σημαντικές ομιλίες.
 • MIT Distributed Intelligence World. To “youtube” του MIT. Need to say more?
 • Stanford University’s Intepreurnship Corner. Το “youtube” επιχειρηματικότητας του Stanford.
 • Academic Earth. Διαλέξεις από πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο (αρκετά από αυτά είναι από τα καλύτερα).
 • Slideshare. Στην γνωστή υπηρεσία slideshow θα βρείτε πολλές παρουσιάσεις πάνω στο θέμα μας

Υπάρχουν και πολλές ακόμα πηγές (πχ. σελίδες αντίστοιχων σχολών μεγάλων Πανεπιστημίων του Εξωτερικού), θα προσπαθήσω όμως να μείνω στα όσο το δυνατόν πιο σημαντικά  για ένα “αρχάριο” (κατά τη δική μου οπτική και εμπειρία πάντα).

Πηγές, δράσεις & δίκτυα ατόμων στα Ελληνικά:

Πηγές στα Αγγλικά:

Αυτά. Δεν ξέρω αν βοήθησα ή σας μπέρδεψα. Σίγουρα ελπίζω για το πρώτο!

Υπάρχει κάτι που διαβάζετε και πρέπει να αναφερθεί? Οι προτάσεις σας?

EDIT 26/10:

Πρόσθεσα 3 ακόμα στη λίστα με τις πηγές στα Αγγλικά.

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία. Resources?”

 1. Πάντα είχα μια μικρή περιέργεια για το που και πώς έχεις απλώσει τα πλοκάμια σου στο διαδίκτυο. Νομίζω αυτό το post δίνει μια ιδέα 🙂
  Καλημέρα Νίκο,

  Υ.Γ.Ελπίζω όλα καλά

  1. Καλημέρα Νικόλα. Καλά είμαι, θα μπορούσα καλύτερα, αλλά δεν παραπονιέμαι. 🙂

   Σχετικά με το πώς βρίσκω πράγματα στο internet ο κοννεκτιβισμός είναι πραγματική η απάντηση. Ένας συνδυασμός από υπηρεσίες. Στο παρακάτω link, στην πάνω μπάρα, θα βρεις λογαριασμούς σε μια σειρά από υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιώ.

   Από αυτές, οι υπηρεσίες που ξεχωρίζω σαν πολύ χρήσιμες για να εντοπίσω και να παρακολουθήσω χρήσιμα πράγματα και άτομα είναι:

   • deliciousSocial Bookmarking
   • twitterMicroBlogging
   • Blogs. Τις περισσότερες φορές όταν εντοπίζεις ένα πραγματικά καλό blog, από τις πηγές και το blogroll του μπορείς να εντοπίσεις πολλά εξίσου καλά ιστολόγια. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση εντοπίζεις και αναλύσεις και “experts”.
   • Google Reader. Έχεις όλα τα feeds σου μαζεμένα και γλυτώνεις χρόνο.
   • Friendfeed. Υπηρεσία lifestreaming που ενώνει όλες τις Social Media υπηρεσίες σου σε μια ροή ειδήσεων. Έυκολος τρόπος για να βρεις του πολλαπλούς λογαριασμούς ατόμων που θέλεις να παρακολουθείς.
   • Wikipedia. Για mainstream (και όχι μόνο) πράγματα βρίσκεις καλές πηγές.

   Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω υπηρεσίες συνεχώς θα βρίσκεις και άλλα πράγματα. Για σένα θα πρότεινα τα παρακάτω, πέρα από αυτά που διαβάζεις και χρησιμοποιείς (θα αναφέρω και κάποια που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείς, για να φαίνονται για όλους. Για οποιαδήποτε προσθήκη be my guest!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *